Välkommen till Uruppförandeklubben!

URUK är ett nätverk av professionella musiker och tonsättare som sedan starten 2001 har arrangerat upp till 17 konserter per år. Förutom att uruppföra nya verk är ambitionen att spela nyskrivna verk fler gånger än bara en.

söndag 28 november 2010

YouHero på Lidingö den 5 december

YouHero till Lidingö Musikskola, en världspremiär


Vad är YouHero
YouHero har genom stöd av RANK, Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Helge Axon Johnson, Västmanlandsmusiken, Uruppförandeklubben, CY-Contempory, URUK-Ljungskile och Geiger utvecklat guitar hero gitarren till ett riktigt instrument. Under ett års tid har vi programmerat, testat och framträtt med YouHerogitarren vid bland annat GAS-festivalen och Norbergsfestivalen. Palle Dahlstedt har även arbetat med YouHero som en del av sin forskning och han har bland annat fått Sveriges genom tidernas största forskningsanslag, som tilldelats konstnärlig forskning, för detta.

I en tid där ungdomar ibland möts av förnedring i TV-rutan, i uttagningar till diverse sångprogram, så vill YouHero balansera bilden och visa på den fantastiska process som sker när man skapar något nytt. Genom att framhäva barn och ungdomars värde och öka deras positiva upplevelser vid konstnärliga uttryck så vill vi bidra till fler kreativa personer som vågar uttrycka sig. YouHero - Det är du som är hjälten.

Youhero består av
Palle Dahlstedt - forskare och programmering
Tony Blomdahl - tekniker, tonsättare
Patrik Karlsson - musiker, pedagog, initiativtagare
Katarina Widell - musiker

Vad vi ska göra
Söndagen den 5 december 2010 kommer YouHerogänget till Lidingö för att jobba med elever vid Lidingö Musikskolan. Detta blir YouHeros första workshop och alltså världspremiär för det pedagogiska projektet. 

Lidingö Musikskola ska snart flytta in i Elverket och byggnadsarbetarna jobbar hårt för att få det färdigt. Vi kommer att inviga huset med vår konsert och detta innan det ens är färdigt. Med eleverna kommer vi att spela i hela huset och även använda hela Elverket som ett stort musikinstrument.
Vi kommer att tillbringa förmiddagen med att låta ungdomarna och barnen komponera ett helt eget verk som vi avslutar hela konserten med. Genom att använda Elverket som ett musikinstrument så slår vi ett slag för att hela huset ska bli ett kulturellt centrum på ön, där alla barn och ungdomar kan finna utrymme för kreativitet och eget skapande.

Det blir även traditionella instrumentinslag och mer traditionell musik i konserten. Det blir en slagverksensemble under ledning av en av Lidingös slagverkspedagoger, Dan West samt gitarrensemble, blockflöjt och även ärkeluta.

Tidsplan för söndagen den 5 december
9.30 samling på elverket, kyrkvägen 5, Lidingö
10.00 vi delas in i grupper och vi får en genomgång av YouHerogitarrerna samt påbörjar komponerandet
12.30 vi äter pizza som Musikskolan bjuder på
13.30 vi riggar inför konserten
14.00 insläpp för publik och konserten börjar direkt
15.00 hemfärd

Medverkande
Elever vid Lidingö Musikskola
Dan West - Slagverkare och pedagog vid Lidingö Musikskola
Patrik Karlsson - lutenist och gitarrpedagog vid Lidingö Musikskola
Tony Blomdahl- tekniker och tonsättare
Katarina Widell - blockflöjt och gruppledare

Länkar
Lite ljudexempel: 
http://www.youtube.com/watch?v=0nlub95MMOI

http://www.facebook.com/video/video.php?v=388608346506

En första inledande intervju från Mitt i Musiken, 2009: 
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1012&artikel=2862986

Göteborgs Universitet: 
http://www.gu.se/ViewPage.action?siteNodeId=100356&languageId=100000&contentId=-1&eventId=1770021168

Patriks blogg
http://patriklute.wordpress.com/2010/10/21/the-youhero-dilemma/


Kontakt
Patrik Karlsson 
Mail: info@patrikkarlsson.se
Tlf: 0722 00 29 92

Konserten och workshopen sker i samarbete med Lidingö Musikskola, Kulturrådet, RANK, Konstnärsnämnden, Helge Ax:on Johnsons Fond, Västmanlandsmusiken, Uruppförandekluben samt Handelsbolaget EN.D.E

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar