Välkommen till Uruppförandeklubben!

URUK är ett nätverk av professionella musiker och tonsättare som sedan starten 2001 har arrangerat upp till 17 konserter per år. Förutom att uruppföra nya verk är ambitionen att spela nyskrivna verk fler gånger än bara en.

måndag 1 november 2010

Mangaoperan Ninjutsu-intervju med Lisa Ullén

Hämtat från Mitt i Musiken 27 oktober:

Den manga-inspirerade kortoperan Ninjutsu uruppförs på Sound of Stockholm och det är en miniensemble som framför verket. Den består av blockflöjt, piano, liveelektronik och en sopranröst. På vilket sätt har de då låtit sig inspireras av manga? Tonsättaren och jazzpianisten Lisa Ullén har komponerat verket Ninjutsu - eller ninjatekniker som det betyder, hon berättar att det finns flera element inom mangan som har inspirerat ensemblen.
- Vi använder väldigt mycket ingredienser som kommer från manga. Rörelser, tvära kast, otroligt dramatiskt, att man leker väldigt mycket med olika fraser och man översätter japanska ord som vemodigt regn, hon spelar död eller ge mig tystnad.

Lisa Ullén återkommer flera gånger till tvära kast när hon ska beskriva den nykomponerade kortoperan och dess inspirationskälla, manga.

- Tvära kast kan ju vara en viskning kontra ett skrik eller att man spelar ett flageoletto kontra ett klusterackord som är väldigt starkt på pianot, säger hon.

Sara Moein
sara.moein@sr.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar