Välkommen till Uruppförandeklubben!

URUK är ett nätverk av professionella musiker och tonsättare som sedan starten 2001 har arrangerat upp till 17 konserter per år. Förutom att uruppföra nya verk är ambitionen att spela nyskrivna verk fler gånger än bara en.

onsdag 12 december 2012

Tonmakeriet på BAS

Fira tredje advent med URUK och Tonmakeriet. 

Efter succén med Tonmakeriets upplevelsekonsert i KTH:s Reaktorhall R1 denna förra helg, fortsätter de med en avslutningskonsert innan jul med sin egen ensemble. 


Tonsättarna Patrik Jarlestam (www.patrikjarlestam.se) samt Victor Lisinski (www.lyzin.se) bjuder på en vrickad liten intim konsert med musik inspirerat från barocken, music for one appartment and six drummers, ellipser och punkter samt drum and bass.

Under kvällen framförs även stycken av Martin Q Larsson, Arvid Hansell och Patrik Karlsson.

Musiker: Vilhelm Bromander, Katarina Widell och Patrik Karlsson.

Tunnel.Light-Darkness - Patrik Jarlestam
Duo för trio - Patrik Jarlestam
Intersections of constraints - Victor Lisinski
Conclusions - Victor Lisinski
Den tredje mannen - Martin Q Larsson
Ciaccona - Patrik Karlsson
Music for one pub av Patrik Jarlestam

Death of pianos - ett stillsamt luciafirande

Alexander Zethson och Johan Graden framför ny pianomusik av Adrian Knight och Victor Lisinski. Tonsättarduon släpper dessutom kassetten Death of pianos. Ett stillsamt luciafirande i en av Stockholms kulturintensivaste källarlokaler Forum Kultur.

Upprinnelsen till konserten är en konstnärlig rundgångsprocess där Victor Lisinskis "Dikter för piano" har tolkats till text av Ellen Arkbro. Texter som sedan åter har har blivit musik i form ett nytt stycke för två pianon av Victor Lisinski. Detta och mycket mer kommer vi få höra under kvällen.

Fri entré.

Ett stort tack till Brämhults som kommer bjuda på juice under kvällen. Vi kommer dessutom bjuda på lussebullar.

Konserten genomförs i samarbete med Stockholms Stad, URUK, Tonmakeriet och Studiefrämjandet.
 
Väl mött, 
Victor och Adrian

onsdag 5 december 2012

Händer i helgen

Re-enactor En konsert som inte är som många andra
Lördag 8 december 18.00, Reaktorhallen R1 KTH, T-bana Tekniska högskolan
Stockholms Saxofonkvartett spelar musik av Patrik Jarlestam, Alexandra Nilsson, Victor Lisinski, Lisa Streich och Karzan Mahmood
Arr: URUK, Tonmakeriet och Studio53

Re-enactor En konsert som inte är som många andra
Söndag 9 december 15.00, Reaktorhallen R1 KTH, T-bana Tekniska högskolan
Stockholms Saxofonkvartett spelar musik av Patrik Jarlestam, Alexandra Nilsson, Victor Lisinski, Lisa Streich och Karzan Mahmood
Arr: URUK, Tonmakeriet och Studio53
 

Albertos tid ingår i konsertserien URUK-HARG/Möten
Söndag 9 december 18.00, Kulturkällaren, Robert Alströmsgatan 12, T-bana St: Eriksplan
Alberto Pinton, träblås
Entré: 120 kr / 70kr stud. Förhandsboka på tel. 0708-654 235 el.
stefanharg@gmail.com
Arr: URUK, Kulturkällaren och HargMusik




tisdag 27 november 2012

Vi intar kapellet - Minifestival i tre akter

Hardcore Geiger i Göteborg kör trettiodagarsfestival. URUK kör treaktsfestival under en och samma kväll...Varför göra det jobbigt när man kan göra det snabbt?

Musik av bland andra Lisa Ullén, Martin Q Larsson, Jamie Fawcus, Fredrik Gran, Daniel Hjort, Pierre Boulez, Eric Mandat, Libby Larsen, Patrik Karlsson och Arvid Hansell.
Medverkande musiker: Jamie Fawcus, Lisa Ullén, Johan E. Andersson, EN.D.E, Stefan Harg, Krock och My Eklund.

Mattias Rodrick gästar Kulturföreningen Neo

Söndag 2 december kl 15.00, Nannaskolans aula i Uppsala 


Cellisten Mattias Rodrick har gjort sig känd som en enmansorkester av ovanligt slag. Med sig till konserten har han nämligen en elektrisk cello och en arsenal av effekter, loopmaskin, laptop och mycket annat. Vi bjuds på ett blandat program med nutida musik, folkmusik, samt Rodricks egenkomponerade musik som inte så lätt låter sig placeras i någon given genre. Bland de komponister som skrivit musik till Mattias Rodrick hittar vi bland andra Mats Edén, Terje Rypdal, Mikael Marin och Kent Olofsson. Det utlovas mullrande basar, folkligt sväng, atonala eskapader och kanske till och med någon happening! 

Arr: Kulturföreningen Neo och URUK
Här kan  ni se Mattias spela på YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=q4J6oWM_RRo&feature=share&list=PLB5BF08453AB59575

http://youtu.be/Tc4Qk1mrjOM

onsdag 21 november 2012

människor och verksamheter - Anna Svensdotter och Christina Kullman

Lördag 1 december kl. 15.00 gästas URUK av flöjtisten Anna Svensdotter och poeten Christina Kullman. Deras föreställning "människor och verksamheter" är ett alldeles nytt samarbete mellan Svensdotter och Kullman och initierades av oss i början av hösten.
Västerås Konserthus, Lilla Salen. Fri entré
ett experiment
ett platt rum som växer
ett ordbygge som flätas samman med musik
Anna spelar nyskriven svensk musik för flöjt och elektronik av bl.a. Ida Lundén och Daniel M Karlsson. Christina läser ur diktverken "Print" och "människor och verksamheter".
Anna Svensdotter år utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg, och tillhör den handfull svenska flöjtister som fokuserar på ny musik, och nya flöjttekniker. Sedan 1993 finns hon på den svenska scenen för samtida musik och improvisation, alltid med en stark musikalitet och personlighet. Hon återfinns i flera olika ensembler, som flöjtkvartetten 40f, duon "SkarvFX", och den experimentella trion L’Orchestre Disparu. Snart kommer solo-cd:n ”Alpha Waves” ut, med musik för flöjt och elektronik av svenska tonsättare, där flertalet av verken är skrivna direkt för och i samarbete med Anna.
Christina Kullmann är utbildad vid Konsthögskolan i Umeå samt Biskops-Arnös författarskola. Hennes konstnärliga verksamhet handlar ofta om att undersöka rum; det tredimensionella rummet men också andra rum som boken, boksidan, texten och ordet. På förlaget OEI Editör har böckerna Print (2009) och människor och verksamheter (2010) blivit utgivna
För mer information:
Anna Svensdotter

a@annasvensdotter.com
www.annasvensdotter.com

+46 706 535912
 

måndag 12 november 2012

Paneldebatt om nutida konstmusik

I pausen under söndagens konsert med Stefan Harg, klarinett och Mårten Falk, gitarr hölls en paneldebatt med rubriken: "Nutida konstmusik, behövs det?". I panelen satt URUKs ordförande lutenisten Patrik Karlsson, tonsättaren Niklas Breman, gitarristen Mårten Falk och pianisten Katarina Ström-Harg. Samtliga personer är hängivna ambassadörer för nutida musik och de uruppför och komponerar så att det sprutar om det. Så vad tror ni att de kom fram till? Mejla in ditt svar till uruppforandeklubben@gmail.com och du har chansen att vinna en biljett till nästa konsert i denna serie.

Konserten i övrigt bjöd på solomusik för gitarr och klarinett. Konserten ingår i konsertserien URUK-HARG - Möten - en konsertserie som klingar.

Nästa konsert i denna konsertserie är söndagen den 9 december kl. 18.00. Håll utkik på uruk.se/konserter.html

Bilder från tidigare konserter, Foto: Maria Harg

"Stundtals var det vackert och stundtals var det bara konstigt..." Simon Persson, VLT

"Stundtals var det vackert och stundtals var det bara konstigt..." Simon Persson, VLT
Här är en artikel om Uruppförandeklubben från dagens nummer av Vestmanlands Läns Tidning (VLT) Simon Persson har intervjuat URUKs ordförande, Patrik Karlsson om 10-årsjubileet och om URUKs ungdomssatsning och passar även på att skriva om lördagens konsert "Next generation young composers" som hölls i Lilla salen 10 november.  Studenter från Lilla Akademien i Stockholm har skrivit musik som uruppfördes av klarinettisten Stefan Harg och blockflöjtisten Katarina Widell.

Citat från artikeln:
"Jag gillar när publiken har olika uppfattningar om en konsert eftersom musik är individuellt. Alla behöver inte tycka att det är jättebra eller jättedåligt, säger Patrik Karlsson" Simon Persson, VLT

Väl mött, URUK

söndag 4 november 2012

Next Generation Young Composers - "Uruppförandekaskad" i Västerås Konserthus

Nu på lördag den 10 november kl. 15.00 kommer Västeråspubliken få en förhandsvisning på hur vår framtida musik kommer att låta. “Next generation young composers” är en del av URUKs nya satsning på ungdomar inom konstnärligt skapande. Uruppförandeklubben har i ett samarbete med Lilla Akademien i Stockholm låtit ungdomar som studerar för tonsättaren Niklas Breman skriva solostycken för URUK-medlemmarna Stefan Harg, klarinett och Katarina Widell, blockflöjt. Stefan och Katarina har under hösten haft instrumentvisning med eleverna och bara för några dagar sedan har eleverna levererat inte mindre än 9 solostycken för blockflöjt och klarinett. Dessa kommer att uruppföras på lördag tillsammans med musik av Pierre Boulez och Patrik Jarlestam.

Eleverna heter: Daniel Rosenholm, Johannes Schantz Sciacco, Sofia Breman, Arvid Hansell, Rode Gustavsson, Gabriella Wetter Burman, Bela Beer och Fred Lindberg.


Efter konserten kommer Edition URUK ge ut samtliga uruppförda verk i notform.

Stefan Harg, klarinett, ger konserter som kammarmusiker, solist och orkester- musiker i vilka han samarbetar med
världsledande musiker och dirigenter. Sedan 2009 arbetar Stefan som soloklarinett i London Symphony Orchestra.

Katarina Widell, blockflöjt, är känd för sin scennärvaro och utmanande spelsätt. Hon har turnerat runtom i Europa, Japan och USA. Hon undervisar även blockflöjt vid Musikhögskolan i Piteå.

Uruppförandeklubbens ändamål är att uruppföra och sprida nyskriven musik, och att arrangera konserter innehållande minst ett uruppförande. “Man vet aldrig vad man får...”
URUK bjuder alltid på ett varierande program och man vet aldrig vad man får höra när man går på en URUK-konsert. De har genom åren bjudit på akustiskt, noterat, improviserat, jazzimpro, fri improvisation, barockmusik, nutida konstmusik, folkmusik, liveelektronik, performace, live-video performance, dans, dockteater, opera, ljudinstallationer, masterclasses och workshops och samarbetat med tonsättare, musiker, fotografer, skådespelare, dansare, poeter, konstnärer och mangatecknare.

För mer information kontakta Stefan Harg 0708-654 235 el. stefanharg@gmail.com

måndag 15 oktober 2012

Max uruppförande

Titta Max
Titta Max uruppförande
Max förstår ingenting
Kommer vovven
Vovven inte förstå heller
Kommer URUK
URUK framför uruppförande
Max gillar
Vovven gillar också
Max och vovven medlem i URUK gratis

Är du också under 18 år och är intresserad av ny musik? Du kan också bli medlem i URUK gratis. Kontakta oss för mer information: uruppförandeklubben@gmail.com

Nyhetsbrev från Styrelsen

Kära medlemmar och övriga hängivna utövare och intagare av ny musik. Vi i styrelsen hade igår ett givande möte där vi rapporterade avklarade, pågående och framtida projekt. Vi vill i detta nyhetsbrev kortfattat informera om följande:

Konserter
I dagsläget kommer URUK under 2012 vara arrangör och medarrangör av inte mindre än 21 konserter. Se hela konsertkalendariet här.

Konsertserier i Västerås, Stockholm och Uppsala
Förutom våra konserter i Västerås Konserthus kommer vi tack vare Stefan Harg och Anna Kroeker nu kunna presentera två nya konsertserier i Stockholm och Uppsala. Stefan Hargs konsertserie "URUK-HARG hade premiär redan den 23 september och bjuder på fyra konserter fram till december. Serien blev genast populär och många har hört av sig och vill spela där. Läs mer om konserterna på uruk.se/konserter
Anna Kroeker, violin, kommer i samarbete med Konsertföreningen NEO i Uppsala arrangera ett antal konserter. Mer info följer.

Ansökningar Västerås Stad, Kulturrådet
I dagarna kommer vi lämna in ansökan hos Västerås Stad och Kulturrådet. Håll tummarna

Nya samarbetspartners
Våra nuvarande samarbetspartners är:
Nya Perspektiv i Västerås
Västerås Konstmuseum

Västmanlandsmusiken

Västerås Kammarmusikförening

Kulturföreningen NEO
i Uppsala
Tonmakeriet
, Stockholm
Mazerska Kvartettsällskapet
, Stockholm
Rättbuss
, Botkyrka
Kulturkällaren
, Stockholm

Nysatsning på undomsverksamhet "Next generation young composers"
URUK-ledamot Stefan Harg har förutom sin konsertserie "URUK-HARG" även initierat ett samarbete med Lilla Akademien, "Next generation young composers". Kompositionselever från gymnasiet vid Lilla Akademien kommer under handledning av tonsättaren Niklas Breman skriva ca 10 solostycken för klarinett och blockflöjt. Dessa stycken kommer uruppföras av Stefan Harg, klarinett och Katarina Widell, blockflöjt lördagen den 10 november i Västerås Konserthus. Projektet är en del av URUKs satsning på ungdomar och konstnärligt skapande.

Notutgivning Edition URUK
I samband med URUKs konsert "Next generation young composers" den 10 november i Västerås Konserthus har URUK som ambition att ge ut samtliga verk i notform.

Nya styrelseledamöter
Vi välkomnar våra nya ledamöter: Anna Kroeker, Mauro Godoy-Villalobos, Frida Berglund och Erik Hanspers.

Nya medlemmar

Vi välkomnar nya medlemmar:
Mauro Godoy-Villalobos, tonsättare
Sol Andersson, tonsättare
Johannes Ahlberg, tonsättare
Lars Bröndum, tonsättare
Joakim Lundström
, gitarr
Sareidah Hildebrand
, flöjt
Anna Kroeker
, violin
Eva Ermenz
, poesi

Väl mött,
styrelsen genom Katarina Widell (webbansvarig)

tisdag 9 oktober 2012

Tally, Monnakgotla, Lisinski möter La Belle Époque

På lördag 13 oktober kl. 18.00 fortsätter Stefan Hargs konsertserie. Denna lördag gästas han av Katarina Ström-Harg, piano. 

Program
Mirjam Tally Different Rains
Tebago Monnakgotta Till Ester
Victor Lisinski Dikter för piano
Arvo Pärt Partita
Arvo Pärt Diagramme (svensk premiär)
Arvo Pärt Zu gesunddung Arinushka
Arvo Pärt Für Alina
Arvo Pärt Sonatin nr 1
Claude Debussy Première Rhapsodie
C.M Widor Introduction et Rondo
Aurelio Magnani Mazurka Caprice

Entré: 120 kr / 70 kr stud
förhandsboka på tel Tel: 0708-654 235, stefanharg@gmail.com ev resterande biljetter vid entrén
Kulturkällaren Robert Almströmsgatan 12
T-bana St: Eriksplan

lördag 6 oktober 2012

Tolvton och Tango med Zero Hour Project

Just hemkommen från konserten med ensemble Zero Hour Project. Denna nystartade stockholmsensemble gjorde i eftermiddag sin 2:a konsert inför en nyfiken Västeråspublik som trotsat den fina oktoberdagen och bänkat sig i Konserthusets lilla sal. Med i publiken fanns Per och Anne-Marie Sennerfeldt, som tillsammans med bland andra Patrik Karlsson var med och startade Uruppförandeklubben i Fagersta 2001.
-Man vet aldrig vad man får lyssna till, inflikade de när jag berättade om URUKs variationsrika utbud. Vi har under åren bjudit på alltifrån dockteater, dans, poesi, filmvisning, jazzimpro, barockmusik och nu även modern tangomusik.

Mauro Godoy-Villalobos
stod för all musik och var själv med på gitarrer och elektronik. Med sig hade han tre fantastiska musiker: Adina Sabin på cello, Benedikte Weinreich på piano och Jens Lundberg på bandoneon.

Z H Project: Mauro, Benedikte, Adina och Jens
Musiken var perfekt balanserad med noterat, improviserat, akustiskt, elektroniskt, fritt och rytmiskt. Stämningen infann sig vid första ansatsen i cellon och höll sig ända till det rytmiskt energiska slutet. Håll ögonen öppna för den här ensemblen kommer vi se mer av.

Katarina Widell, URUK
Nyfiken publik ställde frågor efter konserten

fredag 5 oktober 2012

Zero Hour Project gästar Västerås Konserthus imorgon kl. 15.00

Helgens URUK-konsert i Västerås Konserthus. Lördag 6 oktober kl. 15.00 Lilla Salen. Fri entré

Zero Hour Project är en ensemble som spelar nutida konstmusik med inslag av modern tango där akustiska klanger möter elektronik och noterad musik blandas med improvisation.

Adina Sabin – cello
Jens Lundberg – bandoneon
Benedikte Weinreich – piano
Mauro Godoy Villalobos – gitarrer, elektronik, komposition

Program
1. Preludio y tonada
2. 12 pasos en direccion desconocida
3. Pieza sin titulo
4. Contrapuntango

onsdag 3 oktober 2012

Generation Next Young Composers

Efter succépremiären av konsertserien URUK-HARG fortsätter klarinettisten Stefan Harg sin höstsäsong med ett samarbete med tonsättaren Niklas Breman och Lilla Akademien. Under en konsert i Västerså Konserthus lördagen den 10 november kommer Harg tillsammans med bland andra Katarina Widell på blockflöjt att uruppföra verk av kompositionsstudenter från Lilla Akademien.
Harg och Widell har under veckan haft instrumentvisning där eleverna fått ställa frågor om notation, omfång, specialeffekter mm. Vi ser med spänning fram emot denna konsert där vi med stolthet kommer att presentera vad som kan komma att bli nästa generation unga tonsättare.

torsdag 27 september 2012

Zero Hour Project gästar Västerås Konserthus 6 oktober

Zero Hour Projec är en ensemble som spelar nutida konstmusik med inslag av modern tango där akustiska klanger möter elektronik och noterad musik blandas med improvisation.
Adina Sabin – cello
Jens Lundberg – bandoneon
Benedikte Weinreich – piano
Mauro Godoy Villalobos – gitarrer, elektronik, komposition

torsdag 20 september 2012

Konsertspäckad helg för URUK

Missa inte helgens konserter med URUK.
Lördag 22 september bjuder Patrik Jarlestam på en EAM-kväll på Kulturyran i Riksten.

Söndag 23 september är det premiär för den nya konsertserien URUK-HARG där klarinettisten Stefan Harg bjuder på spännande gäster.

Läs mer om höstens konserter här

Varmt välkomna ska ni vara!

tisdag 18 september 2012

EAM-session med Patrik Jarlestam på Kulturyran i Riksten

Patrik Jarlestam. Foto: Fredrik Grahn
Kulturyran i Riksten 
Lördag 22 september ca kl 23.00, Rikstensfältet i Tullinge
EAM-session med Patrik Jarlestam. Unga arrangörer arrangerar en gratisfestival för alla åldrar och smaker på Rikstensfältet i Tullinge. Mer info om festivalen hittar du här.

fredag 14 september 2012

URUK-konsert på Fylkingen ikväll kl. 20.00


Three composers/musicians meet up to explore the inner sanctum of sound at Fylkingen, Friday 14th September 20.00 Live-electronics, computer treatments, found objects, saw, theremin and a plethora of analog synthesis. Prepare your ears for anything from almost inaudible delicate sounds to great walls of noise. Suggestive layers of frequencies
snapped of in abrupt textural change. Undercurrents of glissandos and percussive textures in interplay with subtle pulses.

Lars Bröndum - theremin, modular analog system and subversive delusions.
Jamie Fawcus - live electronics, computer treatments, divertive devices.
Johannes Bergmark - found objects, saw and amplified abstractions.

lördag 1 september 2012

Årsmöte

Välkommen till Årsmöte fredagen den 14 september kl. 10.00 på Fylkingen.

OSA till info@patrikkarlsson.se omgående.

Dagordning skickas ut per mail. Om ni önskar få årshandlingar, kontakta Katarina Widell: katarinawidell@gmail.com

Väl mött,

Styrelsen




tisdag 28 augusti 2012

URUKs nya konsertserie URUK-HARG

URUK-ledamoten och klarinettisten Stefan Harg kommer under hösten arrangera en konsertserie i Stockholm. Ett crossoverprojekt med jazz/impro/klassiskt där ny musik förenas med poesi.

"Undervatten/ Bevingad" 23 september
Eva Ermenz poesi Stefan Harg Klarinett


"Musik runt i Världen " 13 oktober
Katarina Ström -Harg piano
 
"Musik för rör och strängar" 11 november
Mårten Falk gitarr
 
"Albertos tid" 9 december
Alberto Pinton träblås

Mer info kommer snart

Hösten drar igång

Måndagen den 20 augusti inleddes URUKs konsertsäsong med gäster från öst och väst.
Michael Idehall, Ruta Vitkauskaite, Åsa Nordgren and James Brewster gästade Fylkingen och de bjöd på en helkväll med ny musik och självklart ett uruppförande.
Info på engelska:

Exclusive collaboration showcase between Ruta Vitkauskaite (violin, electroncs), Åsa Nordgren (soprano), James Brewster (electronics) and Michael Idehall (electronics). With Elektronmusikstudion as a creative hub, these international and interdisciplinary constellations were sprung from the New Music Incubator. This concert features the premiere for several new electro-acoustic pieces composed during the last year. The event is a cooperation between URUK and Fylkingen.

Ruta Vitkauskaite (LIT)
Ruta is activ
e as a composer, performer and organiser of concerts and festivals. She won the prize in the 2008 Apeldoorn workshop for young composers; in 2010 she won the prize for the Best Composition by a Young Lithuanian Composer. Ruta has performed as a violinist, pianist and performance artist in venues across Europe, including Vilnius, Vienna, Dresden, London, Dartington and at the Aldeburgh Festival. Ruta currently studying PhD in composition at the Royal Academy of Music in London.

Åsa Nordgren (SE)
Soprano with a degree in Opera from the University of Gothenburg. She performs in different constellations in theaters, opera houses and concert halls in Sweden, Norway and Denmark. Touring with Göteborgs Opera Duo, a constellation with song and harp, Åsa is collaborating with composers of New Opera i the Nordic and Baltic countries. 

James Brewster (SE/UK)
An english born musician, producer and audio researcher, James currently resides in Malmö in the south of Sweden. As a professional and contesting barista, James combines his skills and creates electronic music utilizing the art of coffee making.

Michael Idehall (SE)
Michael is an artistic renaissance man and machine mystic with a degree in Music Production. As an internationally acclaimed Vodoutronic medium, he sells paintings, sculptures and books, and has recently released the music-angelium SOL on the Gotheburg based label BELÄTEN.

fredag 13 april 2012

Puppets and heroes med Nordiska Saxofonkvartetten 14 april

Nordiska Saxofonkvartetten: Puppets and heroes

Titeln Puppets and Heroes anspelar dels på Albert Schnelzers verk "Only a straw-stuffed puppet" men även på den roll vi har som musiker. Är vi "dockor" som lydigt följer våra anvisningar eller "hjältar som ibland vågar bryta mönster och ta saker i egna händer eller någonting mitt emellan?
I konserten Puppets and Heroes kanske du får svar på detta?.. 
Widow (1990)                                                                Louis Andriessen (f.1939)  
First and Second Chapter (2001/2011) (uruppf.)   Björn Bolstad Skjelbred (f.1970)
Far North (2009)                                                           Mattias Sköld (f.1976)
Sex duetter (1997)                                                        Christian Lauba (f.1952)
”Only a straw-stuffed puppet” (2005)                        Albert Schnelzer (f.1972)
Yakuzi (1992/93)                                                          Paula af Malmborg Ward (f.1962)

Nordiska Saxofonkvartetten:
Sopran-/Alt-/Tenor- o Barytonsaxofon: Johannes Thorell
Alt-/Tenorsaxofon: Martin Eriksson
Tenorsaxofon: Matias Karlsen Björnstad
Barytonsaxofon: Arnulv Steinsvik 

Arr: Uruppförandeklubben och Västmanlandsmusiken

Entré: Fri entre
Nordiska Saxofonkvartetten är en svensk/norsk saxofonkvartett som startades hösten 2002 med syfte att huvudsakligen framföra och utveckla ny nordisk musik tillsammans med de mest betydande kompositörerna från de nordiska länderna. Detta resulterade i en månadslång turné i Norge, Danmark och Sverige hösten 2002. Denna turné genomfördes med bidrag från Nordisk Kulturfond och blev hyllad av både kritiker och publik. Sedan dess har ensemblen gjort ett flertal turnéer i norden. Ensemblen lägger stor vikt på att presentera verken så att lyssnaren får en tydlig utgångspunkt för musiken Denna presentation är informativ och saklig, men med inslag av humor så att publiken kan öppna sig i sitt möte med den nya musiken. Tanken bakom valet av repertoar är att den dels skall vara tillgänglig för en bred publik samt att musiken också skapar ett nytt sätt at lyssna.
Nordic Saxophone Quartet ger konserter regelbundet och samarbetar med tonsättare över hela Norden. Medlemmarna i ensemblen är flitiga orkester- och kammarmusiker och framträder regelbundet i professionella orkestrar och ensembler som till exempel Sveriges Radios Symfoniorkester, Kungliga Filharmoniska orkestern, Norrköpings symfoniorkester, Stockholms Läns Blåsarsymfoniker, Nordic fusion 6, Duo Sköld/Thorell. Medlemmarna i ensemblen har också medverkat i en stor mängd TV-, Radio- och skivinspelningar.

fredag 30 mars 2012

Girilal Baars och Jörgen Pettersson i nytt samarbete den 31 mars

Västerås Konserthus lördagen den 31:a mars 2012, klockan 15.00
Arrangör: Uruppförandeklubben URUK

Medverkande: 
My Eklund, blockflöjt
Girilal Baars, röst, elektronik, theremin
Johannes Thorell, saxofon och elektronik
Martin Jonsson Tibblin, elektronik
Jörgen Pettersson, saxofon

Program:
Shipbreaking — Benjamin D. Taylor (saxofon och elektronik)
Duo för altsaxofoner —Georges Aperghis (två saxofoner)
Two Timing —Girilal Baars (röst och elektronik)
The Little Mohee —Girilal Baars (röst, blockflöjt, theremin och två saxofoner)
Lux Aeterna —Markus Zahnhausen (blockflöjt)
Pas de Deux —Ylva Skoog (blockflöjt och saxofon)
Partial Vacuum Dream #1 — Martin Jonsson Tibblin (saxofon, elgitarr, elektronik)

Lite om de medverkande:
My Eklund, blockfljötist (f. 1978) Har studerat vid Musikhögskolan i Malmö (kandidat), vid ESAME i Portugal (utbytesestudent) och avslutade sin påbyggnadsutbildning/Master vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm jan. 2007. Hon gjorde solist debut 2003 med Hurrabarock orkestern underledning av Peter Spisky och har uruppfört ett stort antal verk (bl.a i Västerås konserthus, Kulturhuset i Stockholm, på Norrlands Opera) både som solist och kammarmusiker. Hon arbetar som frilansmusiker som solist och i olika konstellationer. Är ensembleledare för Kungligt bra Musik samt, renässansduon DuoObstinato, projektet Re (ett samarbete mellan två modeskapare och en nutidamusikensemble), konstnärlig rådgivare till ensemblen KROCK och styrelsemedlem i URUK. www.myeklund.se  
Saxofonisten Johannes Thorell är född 1976 och uppvuxen i Skövde. Efter studier i saxofonspel för Leif Jonsson tog han steget vidare till Kungliga musikhögskolan i Stockholm och studier för Christer Johnsson.
Hösten 2000 antogs Johannes till diplomutbildningen vid KMH där han tog sin examen 2002. Sin solistdebut gjorde han med Kungliga Filharmoniska orkestern i Edison Denisovs konsert för altsaxofon och orkester.
2003 presenterades Johannes som "ung svensk solist" vid konsertserien Musik på sörmländska slott och herresäten, och sommaren 2004 utsågs han till Stora Enso Kvarnsvedens ”bruksstipendiat” vilket bl.a. innebar en konsert i Furudals Bruk under festivalen Musik vid Siljan.
Sedan 2008 är Johannes även saxofonlärare vid Det Jyske Musikkonservatorium i Århus. Han är grundare av Scandinavian Saxophone Festival och konsertserien Örebro Län Live.   
Girilal Baars är tonsättare, sångare och musiker. Utöver röst, spelar Girilal live-elektronik, theremin, samt ett knippe etniska instrument. Girilal uppträder regelbundet i olika sammanhang  i Sverige och Finland, men har även uppträtt i Ryssland, USA, Tuva och runt om i Europa. Girilal har nyligen påbörjat arbetet med sin doktorsavhandling i komposition vid University of Huddersfield.
Under 2011 skapade GB tillsammans med koreografen och dansaren Jukka Korpi föreställningen Kuu nukkuu (Månen sover). Hösten 2011 genomför de en längre turné i Sverige. 2011 skrev och uppförde GB också beställningsverket Lykanthropos i Göteborg, Malmö och Stockholm. GB har 2011 också gjort musiken till dokumentärfilmen After Life av Mervi Junkkonen, om flyktingar som blivit torterade i sina ursprungsländer. Filmen hade premiär i november 2011 vid Copenhagen International Documentary Festival.

Jörgen Pettersson utbildades vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och erhöll, som förste saxofonist någonsin, skolans solistdiplom med jetong. Han studerade även för professor Jean-Marie Londeix vid Nationalkonservatoriet i Bordeaux där han erhöll Premier Prix.
Idag är Jörgen Pettersson en av de främsta och mest efterfrågade saxofonisterna på den internationella nutida musikscenen. Han medverkar i en mängd konserter och festivaler över hela världen, som solist och i olika samarbetsformer. Han är bl.a. en drivande kraft i Stockholms Saxofonkvartett, KammarensembleN och Ensemble Son. Jörgen bryter ofta och gärna gränser mellan gängse konstarter och har ett nära samarbete inte bara med tonsättare, utan också med koreografer och författare.
Genom ett målmedvetet och nära samarbete med svenska och internationella tonsättare söker han aktivt utveckla repertoaren för sitt instrument. Detta har resulterat i att mer än 500 verk har tillägnats Jörgen Pettersson, såväl solokonserter, elektroakustiska stycken som kammarmusikaliska verk.

Martin Jonsson Tibblin (1975) har skrivit alltifrån rena solostycken till kammaropera och elektronmusik.
Martin kan inte sluta fascineras av det klangliga mötet mellan akustiska instrument och elektronik. "stycket rör sig i gränslandet mellan traditionell instrumentklang, elektroniskt bearbetad instrumentklang och studioproducerade ljud.
Lite om musiken:

Ylva Skog: Pas de Deux för altsax och tenorblockflöjt.
Ca 6 minuter.
Pas de Deux är komponerat för Jörgen Pettersson och Kerstin Frödin som uruppförde stycket 3 april 2008 på Capitol i Stockholm. Pas de Deux är som en pardans där man måste kunna stegen - föra och följa - där båda är likvärdiga och ska ta plats. Klangfärgen i instrumenten är så pass olika, med olika vågformer, att de hörs väl i alla register utan förstärkning. Universitetet för "musik und darstellende kunst" i Wien har i år valt ut Pas de Deux, spelat av Ruth Kerschner och Karin Kimmeswenger, som ett av verken på sin samlingscd.

Martin Jonsson Tibblin: Partial Vacuum Dream #1
Urupförande.
Stycket är för saxofon, gitarr och livestyrd elektronik. Verket är finansierat med medel från Konstnärsnämnden.

Girilal Baars: Two Timing
Ca 14 minuter.
Ett stycke för röst baserat på James Joyce Finnegans’s Wake. Kompositören har krypterat romanens första sidor och ett uppförande är att lönlöst försök att dekryptera texten.

Girilal Baars: The Little Mohee
Urupförande, ca 7 minuter.
Stycket utgår ifrån en gammal folk sång insamlad i USA och utgiven av Alan Lomax i hans samling American Ballads and Folk Songs (1934). Sången handlar om en vit man som träffar en indianflicka. De förälskar sig, men han har en trolovad hemmavid, som han måste återvända till. Väl hemma har hans trolovade bedragit honom och alla andra framstår som tråkiga jämfört med indianflickan och hennes värld. Så han återvänder till det vilda och indianflickan. En påtagligt kolonial text i en post-var-vi-nu-är-idag tolkning.

Benjamin D. Taylor: Shipbreaking
The life expectancy of any large sea vessel is about twenty years. After that time, the rising costs of maintenance and insurance make the ship unprofitable. So where do ships go to die? To the beaches of Chittagong, Bangladesh, where laborers working for iron recycling companies such as PHP (Peace, Happiness, Prosperity) dismantle the giant ships almost entirely by hand. There are no cranes, no lifts, no scaffolding, no hardhats, no jack hammers; just blowtorches and many human hands. This is a powerful example of accomplishing a monumental task with very simple means. The „cutters‰ (those with blow torches) literally cut the ship into large pieces which are then carried on the shoulders of twenty men to nearby trucks. This composition reflects musically on the wonderment of shipbreaking, specifically as portrayed in the photography of Edward Burtynsky. The electronic sounds are derived from recordings of metal: banging, scraping, clanging, grinding, sawing, dropping, hammering, and cutting metal pieces of a variety of shapes and sizes. The intersection of the saxophone and metallic sounds is explored through the use of extended techniques including slap tonguing, altissimo, and multiphonics.

söndag 18 mars 2012

Elena Càsoli spelar i Stockholm

Uruppförandeklubben samarrangerar en konsert med fenomenet Elena Càsoli. Elena är det självklara valet när tonsättare såsom Lachenmann får bestämma musiker, så duger det för Lachenmann duger det för URUK. Ytterst välkomna

Gitarrkonsert med Elena Càsoli
Konsertgitarristen Elena Càsoli från Italien gästar Stockholm och ger en konsert på Baggen med nutida italiensk konstmusik samt något verk av svenske gitarristen Bo Hansson.
 
Active for several years on the international concert scene, Elena Càsoli presents a multi-faceted image of her instrument from classical authors to the guitaristic experimentalism of the 'New Music', collaborating with composers, performing her concerts on classical, acoustic and electric guitars, archilute, chinese pipa, with live-electronics and video, taking part in theatrical and multimedia events.
 
MUSIKVALVET BAGGEN Svartmangatan 27, Gamla stan  
Onsdag 21 mars kl. 19.00 
Entré: 100 kr

Köp biljetter vid entrén eller boka här » 

måndag 5 mars 2012

Gold members

Lördagen den 31 mars kl. 15.00 bjuder URUKs guldmedlemmar Girilal Baars och Jörgen Pettersson på en konsert i Västerås Konserthus. (Lilla Salen) Mer info följer snart
Girilal Baars

Jörgen Pettersson